Sléz maurský - květ 30g
Popis
POPIS A VZHLED
Pro všechny slézovité byliny jsou charakteristickými znaky mohutná a drsná lodyha, plstnaté a laločnaté listy a výrazné květy různých barev, tvarem připomínající plané růže. Převážně jsou to trvalky a pocházejí z teplých oblastí východního Středomoří. Většina z nich v našich teplejších končinách zplaněla. V tom případě rostou hojně podél cest, na úhorech, rumištích, pastvinách a křovinatých stráních od nížiny až do podhůří.
ÚČINNÉ LÁTKY OBSAŽENÉ V SLÉZU
Květ slézu obsahuje flavonoidy, anthokyany, flavonoidové sírany, slizové polysacharidy, oleje, minerální látky, fytoalexiny, karotenoidy.
POUŽITÍ SLÉZU
Sléz je dobrým pomocníkem zejména při kašli, zahlenění, ztrátě hlasu (únavě hlasivek) a obecně při zánětech jak dýchacího, tak trávicícho ústrojí. Můžeme z něj připravit čaj, nálev, nebo obklad. Velmi často je využíván také jako součást plicních čajových směsí. Připravit si však můžete také koupel. Čerstvé květy slézu jsou jedlé a chutné, proto mohou být též originálním zpestřením letních salátů
Více o účincích slézu aneb jak jej používaly naše babičky se dočtete na našem BLOGU
TIP pro přípravu nálevu:
Jelikož sléz patří mezi tzv. slizové drogy, je vhodné k přípravě nálevu používat nikoli vroucí, ale jen teplou/vlažnou vodu. Jak na to ? Potřebné množství byliny přelijeme vlažnou vodou a při pokojové teplotě je necháme louhovat 8-10 hodin. Poté macerát scedíme a pijeme za studena. Pokud máte raději teplé nápoje, je možné macerát ohřát, ale ohřívejte na max. 30 stupňů, abyste nesnížili účinnost drog. Nálev se připravuje vždy čerstvý. Pijte 1 - 2x denně.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.