Vepřové sádlo tavené horkou parou 425g (500ml)
Popis
Vepřové sádlo je živočišný tuk, který se získává z tuku prasat. Sádlo je velmi kalorické a v jeho tuku najdeme zejména nasycené mastné kyseliny (okolo 40 %) . Sádlo má ve svém složení ideální poměr tzv. esenciálních mastných kyselin, zejména obsahuje:
Kyselinu olejovou , linolovou (omega 6 mastné kyseliny) a linolenovou (omega 3 mastné kyseliny).
Ve vepřovém sádle nenajdete žádné transmastné kyseliny, které jsou běžné v průmyslově ztužených tucích, ani žádná dochucovadla, aromata či barviva.
Kromě toho, že je vepřové sádlo běžně používáno v kuchyni, využívá se hojně také v kosmetice. Jelikož je ideálním nosičem pro řadu látek rozpustných v tucích, bylo často využíváno také ve farmacii, než jej nahradily syntetické masťové základy.
Naše babičky sádlo používaly na hřejivé zábaly hrudníku při kašli a dýchacích potížích a neobešly se bez něj ani při ošetřování jizev, popálenin a jinak podrážděné kůže. V tradiční lidové medicíně bylo sádlo vždy hlavní surovinou při výrobě bylinných mastí.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.